Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια...

Κάτι τέτοιο δεν λένε οι Αμερικάνοι; When life gives you lemons, make lemonade! Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια (πίκρες δηλαδή), κάνε λεμονάδα! Με λίγα λόγια, αντιμετώπισε μια αναποδιά, μια πίκρα, μια ατυχία, μια γκρίνια, μια γρουσούζικη περίοδο.. με πονηρό χαμόγελο! Φτιάξε ένα γλυκό για αρχή να γλυκαθείς και όλα θα φτιάξουν σιγά σιγά! Στο χέρι μας είναι να γυρίσουμε την πλάτη στον ανάδρομο Ερμή και να μην μουτρώνουμε άλλο. Μία λύση μπορούμε να βρούμε, πάντα μπορούμε κι ας είναι και μικρούλα..μια σταλίτσα, ίσα ίσα να μας βγάλει στην επιφάνεια ξανά!


Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν μια τάρτα λεμόνι!

Για αυτή τη συνταγή χρειάζεστε μια ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκ. και την αγαπημένη σας μουσική! Διαλέξτε κάτι χαρούμενο, αισιόδοξο κι ας μην είναι τραγουδιστό. Ή ας είναι απλά το lemon tree που είναι και θεματικό :-) Κάτι που θα σας φτιάξει το κέφι. Εξάλλου, όταν μαγειρεύουμε γλυκό το ξέρετε πως επιβάλλεται να έχουμε καλή ενέργεια; Πώς αλλιώς θα βγει γλυκό το αποτέλεσμα;


Για τη ζύμη πρώτα να σας πω. Αγόρασα έτοιμη (ναι..ναι..έτοιμη). Οπότε, δεν έχω συνταγή για τη βάση να σας δώσω :-( Θα σας πω όμως πως να ετοιμάσετε αν τελικά την αγοράσετε. Αν πάρετε ζύμη ψυγείου ή κατεψυγμένη να την αφήσετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (όπως λένε οι οδηγίες) για να μην σπάσει καθόλου όταν θα την απλώνετε στην ταρτιέρα. Για τάρτες προτιμώ ζύμη κουρού. 
  • Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς.
  • Στρώνετε τη ζύμη στην ταρτιέρα σας, πατάτε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα γύρω γύρω. Ότι περισσέψει μπορείτε να το κόψετε με ένα μαχαιράκι και μετά να γυρίσετε τις άκρες, έτσι για χαριτωμενιά :-)
  • Τρυπήστε τον πάτο με ένα πιρούνι και στρώστε αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε βάρος: φασόλια, ρύζι, φακές, ότι έχετε, για να μην φουσκώσει στη μέση και πώς θα φτιάξετε μετά τάρτα!
  • Ψήστε μέχρι να δείτε τις άκρες να ροδίσουν λίγο, για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα βάρη και το χαρτί και τελειώστε το ψήσιμο, περίπου 10 λεπτά ακόμα. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει τελείως.


Για τη γέμιση, τη λεμονόκρεμα (η καλύτερη μετάφραση που έχω για lemon curd), θα χρειαστείτε:

6 μεγάλους κρόκους αυγών 
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού 
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού (περίπου 2-3 λεμόνια) 
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη 
Πρέζα αλάτι 
1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους κρόκους, το ξύσμα, το χυμό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει αρκετά, αυτό θα διαρκέσει περίπου 8-10 λεπτά. Μόλις το μείγμα σας είναι αρκετά παχύρευστο, το βγάζετε από τη φωτιά και το βάζετε σε ένα μπωλ περνώντας το πρώτα από λεπτή σίτα. Ρίχνετε τα κομμάτια βούτυρο και ανακατεύετε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Καλύτερα είναι να ρίχνετε ένα ένα κομμάτι βούτυρο για να λιώνει σωστά, αν τα ρίξετε όλα μαζί το μείγμα θα κρυώσει και μπορεί κάποια κομμάτια να μην λιώσουν. Σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη, ακριβώς πάνω στην κρέμα (να ακουμπάει δηλαδή) και βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. (παραπάνω είναι προτιμότερο)


Για τις καραμελωμένες φέτες λεμονιού για την επιφάνεια της τάρτας μας (εδώ είμαστε) θέλουμε:
2 λεμόνια
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
1 φλιτζάνι νερό 

Αυτό το βήμα, μπορείτε να το κάνετε και μία μέρα πριν ή να είναι το πρώτο που θα κάνετε για αυτή τη συνταγή καθώς παίρνει λίγη παραπάνω ώρα να κρυώσουν οι φέτες λεμονιού.  

Μπορείτε να καραμελώσετε όποια εσπεριδοειδή σας αρέσουν: λεμόνια, πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ. Μερικά ροζ γκρέιπφρουτ και λάιμ θα φαίνονται ιδιαίτερα όμορφα στρωμένα πάνω στην τάρτα!

Ανακατεύετε μαζί τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το νερό να βράσει και η ζάχαρη να διαλυθεί. Χαμηλώστε την ένταση και προσθέστε τις φέτες λεμονιού. Καλύψτε με ένα κομμάτι λαδόκολλα αν θέλετε (αυτό κρατά τα λεμόνια βυθισμένα). Σιγοβράστε μέχρι να γίνουν διάφανα τα λεμόνια, περίπου 30 λεπτά. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά για να κρυώσει αλλά κρατήστε τα λεμόνια μέσα στο σιρόπι. Όταν κρυώσουν, αφαιρέστε ται και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε μια σχάρα. 


Όταν έχουν κρυώσει όοολα, μπορείτε να φτιάξετε την τάρτα σας! Αδειάστε τη λεμονόκρεμα/lemon curd μέσα στην ταρτιέρα όπου περιμένει καρτερικά η ψημένη βάση σας και στρώστε τις καραμελωμένες φέτες λεμονιού όπως σας αρέσει! Αφήστε την τάρτα σας να κάτσει λίγο και... κόψτε το πρώτο κομμάτι για να γλυκαθείτε!


Και όπως είπαμε! Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια... φτιάξε τάρτα λεμόνι ;-) 

post signature

12 σχόλια:

  1. Μμμμ φαίνεται νοστιμότατη!! Επιπλέον μου κόλλησε το lemon tree και άντε μου ξεκολλήσει τώρα...!!! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπωπωπωπωπωπωπωπωπωπωπωωωωωωωω!!!!! Πανέμορφες φωτογραφίες, τρελαίνομαι για τάρτες και τρελαίνομαι για λεμόνια (τα τρώω και σκέτα)...Βέρα! Πού είναι το ταψί μου;
    Α! Τρελαίνομαι και για το lemon tree! ;) Το είχα κάνει κάποτε και ανάρτηση το θέμα χιχι Πολλά φιλιά φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμπασχω με τη Σοφια και δηλώνω....πωπωπωπωπωπωπωπωπωπωπωπωπω!!! Απίστευτη η ταρτα!! Απίστευεες οι φωτογραφιες αλλα και η συνταγη!! Μπράβο Βερα!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται τόσο τέλεια! Πίνω το απογευματινό καφεδάκι και συμβιβάζομαι με ένα απλό κομμάτι κέικ, κατάλαβες τώρα τι έκανες; Ζημιά! Θα την φτιάξω όμως, να είσαι σίγουρη!
    Φιλιά Βεράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η lemon curd είναι λατρεμένη γεύση και εξαιρετική ως γέμιση τάρτας!
    Για μένα βέβαια την παράσταση κλέβουν οι καραμελωμένες φέτες λεμονιού!
    Εμπνευσμένη ιδέα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαπα...πρεπει να μπω σε διαιτα και δεν θα μπω στον πειρασμό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έκανες καταπληκτική δουλειά!
    Η ζύμη κουρού στέκεται μια χαρά σε γρήγορες κι εύκολες τάρτες.
    Πολύ ωραία και τα λεμόνια τα γλασαρισμένα στην επιφάνεια! Της δίνουν μια άλλη υπόσταση, την κάνουν πιο φαντασμαγορική !!

    Φιλιά πολλά Βέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ απο προχτές που την ειδα στο instagram λεμονοκόλλησα!!! Τα καραμελωμένα λεμόνια που κολυμπούσαν στην κιτρινη αγαπημένη κρέμα, ηταν κεραυνοβόλος ερως φιλενάδα:))
    Και πολυ με αρέσει η ετοιμη ζυμη κουρου για ευκολία και ταχύτης. Συνδυασμός που επίσης απογειώνει τη συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βέρα με τσάκισες! Τι τέλεια τάρτα είναι αυτή; Μπράβο σου και πάλι μπράβο σου. Όσο για τις δυσκολίες ευχομαι να είναι περαστικές και αγύριστες. Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοβερή τάρτα κι από πάνω το κερασάκι της, δηλαδή το λεμονάκι της, έσκισε! Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφο το αποτέλεσμα, φαντάζομαι ότι θα είναι πεντανόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή